ПРИЈЕМ ПОВОДОМ НАЦИОНАЛНОГ ПРАЗНИКА У АМБАСАДИ БУГАРСКЕ
3.03.2015

НЕОПХОДНО ОДРЖАВАТИ КАНАЛЕ ЗА ОДВОД ОТПАДНИХ ВОДА

Амбасадор Републике Бугарске у Београду, Његова Екселенција, Ангел Димитров, приредио је пријем у својој резиденцији у Београду, поводом Националног празника те земље. Он је изразио уверење да ће Србија и Бугарска бити од користи једна другој, али и да могу бити пример добросуседских односа у Региону.

"Односи Бугарске и Србије су у последње време на веома добром нивоу и надам се да ће 2015. бити година интензивних веза у свим областима", рекао је Димитров у изјави Агенцији „Тањуг“. Пријему у Амбасади Бугарске присуствовали су представници дипломатског кора, међународних мисија у Београду, локалних самоуправа, културног и јавног живота Србије. Председник Градске општине Палилула у Нишу, Бобан Џунић, честитајући Национални празник Бугарске, Ангелу Димитрову, захвалио је на подршци амбасади и конзулату у Нишу у остваривању пројектних активности из програма Суседске сарадње Србија-Бугарска. Партнерства на пројектима са градовима и општинама у Бугарској, нагласио је председник Џунић, значајно су допринела унапређењу веза локалних заједница у Региону и јачању културне, социјалне и економске сарадње народа две земље.

Амбасадор Димитров је указао да Бугарска подржава нашу земљу у европским интеграцијама. "Сигуран сам да ћемо бити од узајамне користи једни другима, али и да можемо бити пример за добросуседске односе", истакао је амбасадор. Димитров је најавио да ће бугарски председник Росен Плевнелијев за 10 дана допутовати у званичну посету нашој земљи, на позив председника Србије Томислава Николића.

„Прошле године обележили смо 135 година од успостављања дипломатских односа Бугарске и Србије. Овим поводом припремили смо и једну изложбу на ту тему", рекао је Амбасадор Димитров. Бугари славе као Национални празник 3.март, када је 1878. године постигнут Санстефански мировни споразум по завршетку руско-турског рата. Одмах након обнављања своје државности, Бугарска је тада обновила и веза са суседима - Османским царством, Србијом и Румунијом. (Д.Видојковић)